Ουλές και Χηλοειδή

Δερματολογία - Ουλες και χηλοειδη

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Ουλες
Οι ουλές είναι τα ορατά σημάδια που μένουν στο δέρμα μετά από ένα τραυματισμό (έγκαυμα, χημικό, μηχανικό), καθώς ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί επούλωσης από τον οργανισμό, για τη διατήρηση της δομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του ιστού που έχει υποστεί βλάβη. Η ατελής επούλωση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές που δημιουργούν παραμόρφωση και έχουν άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα.
Οι υπερτροφικές ουλές είναι συνήθως ασυμπτωματικές, έχουν έντονο ερυθρό χρώμα, είναι υπεγερμένες, περιορίζονται στα όρια του τραύματος και εμφανίζονται λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό. Συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και το χρώμα τους γίνεται σταδιακά χλωμό.

Χηλοειδη
Τα χηλοειδή είναι είναι ουλές που αναπτύσσονται πέρα από τα όρια της αρχικής βλάβης, και είναι σαφώς μεγαλύτερα σε μέγεθος από τις υπερτροφικές ουλές. Τα χηλοειδή είναι συνήθως επηρμένα, κόκκινα, παρουσιάζουν κνησμό και οφείλονται σε παθολογική υπερβολική σύνθεση κολλαγόνου και γλυκοζαμινογλυκάνης με αποτέλεσμα την παραγωγή περίσσειας εξωκυττάριας ουσίας και την υπερπλασία του δέρματος στο σημείο του τραυματισμού. Παράγοντες όπως το μέγεθος και το βάθος της πληγής, το πάχος και το χρώμα του δέρματος καθώς και η κατεύθυνση της ουλής σε σχέση με τις φυσικές γραμμές του δέρματος επηρεάζουν τη διαδικασία της επούλωσής της και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

Αντιμετωπιση χηλοειδων
Η αντιμετώπιση των χηλοειδών είναι μια μακροχρόνια και απαιτητική διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ συχνά απαιτείται τακτική επανάληψη των συνεδριών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Οι κυριότερες θεραπείες που εφαρμόζονται στην κλινική μας με επιτυχία στην αντιμετώπιση των υπερτροφικών ουλών – χηλοειδών είναι οι ακόλουθες:

Κρυοθεραπεία
Η χρήση του κρύου αζώτου σε θερμοκρασίες που προκαλούν κυτταρική ανοξία οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων και τελικά στην αποδόμηση του υπερτροφικού ιστού της ουλής.

Χημικά peeling
Η εφαρμογή χημικών διαλυμάτων προκαλεί ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα με στόχο την απολέπιση των επιφανειακών στιβάδων της επιδερμίδας και τελικά την επιπέδωση των υπερτορφικών οριών της ουλής. Βοηθούν στη βελτίωση της υφής και του χρώματος των χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών.

Χειρουργική αφαίρεση χηλοειδούς
Η χειρουργική αφαίρεση μιας υπερτροφικής ουλής ή χηλοειδούς συνήθως αποφεύγεται, καθώς το νέο τραύμα από την χειρουργική αφαίρεση μπορεί να οδηγήσει εκ νέου σε χηλοειδές ίσως και μεγαλύτερου μεγέθους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να απαιτηθεί μερική αφαίρεση ενός χηλοειδούς, ώστε να μειωθεί ο όγκος του και να είναι πιο εύκολη στη συνέχεια η εφαρμογή μιας από τις ανωτέρω θεραπείες. 
 

Μίλησε τώρα δωρεάν με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο