Υπερδρωσία

Συχνά Προβλήματα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Υπεριδρωσία - Τι είναι;
Με τον όρο υπεριδρωσία εννοούμε την παθολογική – υπερβολική εφίδρωση από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες πέραν της ποσότητας που απαιτείται για τη φυσιολογική θερμορύθμιση του οργανισμού. Είναι μία παθολογική κατάσταση αυξημένης εφίδρωσης που αφορά σχεδόν το 3% του πληθυσμού και προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα.

Υπεριδρωσία - Είδη
Η υπεριδρωσία διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.
• Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία είναι συνήθως εστιακή, οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα στην υπερδραστηριότητά του. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί σε αγχώδεις καταστάσεις, στο σύνδρομο γευστικής υπεριδρωσίας και σε εκκρινείς σπίλους. Μπορεί να συνδέεται με γενετική προδιάθεση και να είναι κληρονομική. Ξεκινά συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία και υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
• Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι ενδεικτική μιας υποκείμενης συστηματικής νόσου και οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές (θυρεοτοξίκωση, σακχαρώδης διαβήτης, υπογλυκαιμία, εμμηνόπαυση.)

Υπεριδρωσία - Διαφοροδιάγνωση
Πρωτοπαθής υπεριδρωσία
Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
• συμμετρική και αμφοτερόπλευρη εντόπιση
• τουλάχιστον ένα επεισόδιο την εβδομάδα
• επίδραση στην καθημερινότητα του ασθενούς
• έναρξη πριν το 25 έτος
• υποχώρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου
• θετικό οικογενειακό ιστορικό

Δευτεροπαθής υπεριδρωσία
• απουσία οικογενειακού ιστορικού
• παρουσία νυκτερινής εφίδρωσης
• καθολική συχνά υπεριδρωσία σε όλο το σώμα
• έναρξη μετά το 25 έτος, συνήθως στη μέση ή προχωρημένη ηλικία

Υπεριδρωσία - Κύριες Eντοπίσεις
Η υπεριδρωσία ανάλογα με την εντόπιση χωρίζεται σε εστιακή και γενικευμένη.
• Η εστιακή υπεριδρωσία είναι κυρίως ιδιοπαθής (πρωτοπαθής). Οι κύριες εντοπίσεις της πρωτοπαθούς εστιακής υπεριδρωσίας είναι η μασχάλη, οι παλάμες, τα πέλματα και το πρόσωπο. Άλλες εντοπίσεις μπορεί να είναι επίσης η οσφύς και το στήθος.
• Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία είναι συνήθως γενικευμένη και εμφανίζεται σε όλο το σώμα.
Υπεριδρωσία - Διάγνωση
Η διάγνωση της υπεριδρωσίας πραγματοποιείται κυρίως με το τεστ αμύλου-ιωδίου (Minor test). Πρόκειται για μία ποιοτική εκτίμηση της υπεριδρωσίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επάλειψη της υπό εξέταση περιοχής με διάλυμα ιωδίου 5% και έπειτα την εφαρμογή αμύλου σε μορφή σκόνης (πούδρας). Μετά το πέρας 5 λεπτών ακολουθεί η οπτική αξιολόγηση του αποτελέσματος. Οι περιοχές που παρουσιάζουν υπερβολική εφίδρωση χρωματίζονται έντονα, από ιώδεις έως σκούρες μάυρες. Υπάρχει επίσης και ο ποσοτικός προσδιορισμός της υπεριδρωσίας. Αυτός γίνεται με τη χρήση και ζύγιση απορροφητικού χαρτιού (mg ιδρώτα/5 λεπτά/περιοχή). Για παράδειγμα στη μασχαλιαία περιοχή η παραγωγή 50-100 mg ιδρώτα/5 min/μασχάλη είναι θετική ένδειξη μασχαλιαίας υπεριδρωσίας.

Υπεριδρωσία - Επιπτώσεις
Οι ψυχολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της υπεριδρωσίας είναι τεράστιες. Πολλοί αναφέρουν αμηχανία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία εύρεσης εργασίας, προβλήματα στη σεξουαλική και κοινωνική ζωή, ακόμη και κατάθλιψη.

Θεραπεία της υπεριδρωσίας
Η θεραπεία της υπεριδρωσίας γινόταν μέχρι τώρα με τους εξής τρόπους:
• Χρήση αποσμητικών προϊόντων και αντιιδρωτικών ουσιών (όπως το διάλυμα χλωριούχου εξαϋδρικού αργιλίου και τα άλατα αλουμινίου) χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
• Νευροχειρουργική επέμβαση με αποτέλεσμα την απονεύρωση των ιδρωτοποιών αδένων (μασχαλών και παλαμών) με τη μέθοδο της θωρακοσκοπικής συμπαθεκτομής. Πρόκειται για μία παρωχημένη επεμβατική μέθοδο με πλήθος παρενεργειών για τον ασθενή, που λόγω του άκρως επεμβατικού της χαρακτήρα έχει εγκαταλειφθεί.

  Η σύγχρονη αντιμετώπισή της υπεριδρωσίας γίνεται κυρίως με τους ακόλουθους τρόπους, που εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα με τις λιγότερο δυνατές αρνητικές επιπτώσεις για τον ασθενή:
Θεραπεία αλλαντικής τοξίνης
Πρόκειται για ενέσεις αλλ. τοξίνης κυρίως τύπου Α αλλά και τύπου B (BTX-B, Neurobloc). Η θεραπεία είναι ανώδυνη, σύντομη και το αποτέλεσμα διαρκεί 4-6 μήνες.
Ενημερωθείτε στο 211-4115398 , 2108940550για το κόστος των θεραπειών υπεριδρωσίας, καθώς και για ειδικές τιμές που υπάρχουν σήμερα.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο