Ραγάδες

Συχνά Προβλήματα

Δερματολογία


Οι ραγάδες δεν είναι παρά ουλές που δημιουργούνται κάτω από την επιδερμίδα ως αποτέλεσμα της απότομης τάσης που ασκείται στο δέρμα μας.
Ραγαδες-Τι ειναι;
Ραγάδες εμφανίζονται μετά από αύξηση του σωματικού βάρους, απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία ή στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

(Ραγάδες: τι είναι)
Οι ραγάδες είναι μια μορφή ουλών που δημιουργούνται στην επιδερμίδα και έχουν συνήθως γραμμοειδή διάταξη. Οι ραγάδες μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος ή εμφανίζουν μια ερυθροϊώδη απόχρωση όταν είναι πιο πρόσφατες. Πρόκειται για ουλές που εντοπίζονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, καθώς το δέρμα πάνω από τις ραγάδες είναι φυσιολογικό.

Ραγαδες-Αιτια
Τα αίτια που οδηγούν σε ραγάδες είναι πολλά. Αναφέρονται τα σημαντικότερα:
 Φυσιολογικές ραγάδες κατά την απότομη αύξηση του ύψους στην εφηβεία. Αυτές οφείλονται στην απότομη τάση του δέρματος που παρατηρείται κατά την ταχεία ανάπτυξη στην εφηβεία.
 Ραγάδες λόγω ταχείας πρόσληψης βάρους σε οποιαδήποτε ηλικία.
Οι ραγάδες αυτής της αιτιολογίας είναι συνηθέστερες στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη.

 Ραγάδες οφειλόμενες σε ορμονικές διαταραχές.
Τέτοιες καταστάσεις είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερκορτιζολαιμία (π.χ. σύνδρομο Cushing), η λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης. Τέτοιου τύπου ραγάδες εμφανίζονται επίσης στην εφηβεία λόγω των ορμονικών μεταβολών που επιφέρουν την έμμηνο ρύση, στην εγκυμοσύνη και στη λήψη αντισυλληπτικών.

 Ραγάδες λόγω ταχείας αύξησης της μυϊκής μάζας.
Τέτοιου τύπου ραγάδες εμφανίζονται στους βραχίονες, στο στήθος και στην πλάτη αθλητών κυρίως body building. Οι ραγάδες αυτές είναι συχνότερες στους άνδρες λόγω μεγαλύτερης ικανότητας διόγκωσης του μυϊκού τους συστήματος.

 Ραγάδες εγκυμοσύνης που οφείλονται στην ταχεία αύξηση του μεγέθους της μήτρας και την έντονη τάση που ασκείται στο δέρμα κατά την διάτασή του.
Οι ορμονικές μεταβολές συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση ραγάδων εγκυμοσύνης.

 Ραγάδες λόγω λήψης φαρμάκων.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι η χρόνια τοπική χρήση κρεμών, αλοιφών ή λοσιόν κορτιζόνης. Τα τοπικά κορτικοστεροειδή πέρα από τις άλλες παρενέργειες, προκαλούν λέπτυνση του δέρματος, μείωση της ικανότητας επούλωσης και εμφάνιση ραγάδων.Οι συγκεκριμένες ραγάδες είναι ιδιαίτερα δύσμορφες, με αυξημένο πλάτος και βάθος και αντιμετωπίζονται δύσκολα.

 Ραγάδες λόγω κληρονομικότητας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ραγάδες εμφανίζονται χωρίς εμφανή λόγο, απλά και μόνο γιατί κληρονομήσαμε την προδιάθεση για ραγάδες από κάποιο πρόγονό μας.

Ραγαδες-Εγκυμοσυνης
Ιδιαίτερη κατηγορία ραγάδων αποτελούν οι ραγάδες της εγκυμοσύνης. Η μηχανική τάση στις ταχέως αναπτυσσόμενες περιοχές όπως η κοιλιά, το στήθος και οι μηροί καθώς και η έντονη οιστρογονική/ κορτιζολική δράση στο συνδετικό ιστό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετισθεί με τη δημιουργία ραγάδων στις εν λόγω περιοχές.
Οι ραγάδες εγκυμοσύνης μπορούν εν μέρει μόνο να προληφθούν με τη χρήση ειδικών κρεμών που συστήνουν οι δερματολόγοι και με την αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης βάρους.
(Ραγάδες στην εγκυμοσύνη)
Συχνά όμως παρόλα τα προληπτικά μέτρα οι ραγάδες εγκυμοσύνης κάνουν την εμφάνισή τους από τον 3ο – 4ο ήδη μήνα. Αρχικά οι ραγάδες εγκυμοσύνης γίνονται αντιληπτές ως δερματίτιδα καθώς υπάρχει αίσθημα κνησμού ή καύσου στις περιοχές που εμφανίζονται. Αργότερα στις περιοχές των ραγάδων εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρηθεί απολέπιση και ερύθημα. Κατά την διάρκεια της κύησης, λίγα μέτρα μπορούν να ληφθούν μετά την εμφάνιση των ραγάδων εγκυμοσύνης. Η χρήση ειδικών τοπικών κρεμών και βαζελινούχων σκευασμάτων προλαμβάνουν και προστατεύουν από την επέκταση των ραγάδων εγκυμοσύνης. Η διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Ε βοηθούν στην επούλωση και τον περιορισμό των ραγάδων εγκυμοσύνης.
Η εγκυμονούσα θα πρέπει να κάνει υπομονή, να ακολουθήσει μέτρα που θα περιορίσουν την επέκταση των ραγάδων εγκυμοσύνης και αμέσως μετά τον τοκετό να αντιμετωπίσει αυτές με Εcopeel.

Ραγάδες - Συμπτώματα
Οι ραγάδες αρχικά εμφανίζονται σαν ερυθρές ή ιώδεις ραβδώσεις οι οποίες με τον καιρό αποχρωματίζονται και ατροφούν. Ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά έχουν την τάση να απαντώνται σε σημεία που συσσωρεύεται λίπος. Οι πιο συνήθεις θέσεις εντοπισμού των ραγάδων είναι η κοιλιά, το στήθος, οι μηροί, οι γλουτοί, οι γοφοί και οι βραχίονες (μπράτσα). Στους άνδρες, ραγάδες εμφανίζονται επίσης σε θώρακα, πλάτη και χέρια λόγω αύξησης της μυϊκής μάζας.
Οι ραγάδες κατά την εμφάνισή τους μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα καύσου ή κνησμού, καθώς και έντονη δυσαρέσκεια. Το δέρμα μπορεί να απολεπίζεται πάνω από τις ραγάδες. Παρόλο που είναι ακίνδυνες και δεν εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία και την επουλωτική ικανότητα του οργανισμού, αποτελούν αισθητικό πρόβλημα για πολλές γυναίκες και άνδρες.
Όταν οι ραγάδες σχετίζονται με χρόνια χρήση κορτιζόνης μπορεί να συνδυάζονται με λέπτυνση του δέρματος, μώλωπες, μειωμένη επούλωση, κεντρική παχυσαρκία (στον κορμό), ακμή και υπερτρίχωση, ενώ συχνή είναι η εμφάνιση λίπους στην περιοχή του αυχένα.
Το χρονικό διάστημα που οι ραγάδες θα παραμείνουν ερυθρές είναι άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είναι κόκκινες θα πρέπει κανείς να βιαστεί, καθώς η πλήρης εξαφάνιση των ραγάδων στο στάδιο αυτή μπορεί να είναι πλήρης και οριστική.

Αντιμετώπιση ραγάδων
- Xειρουργικά
Η κοιλιοπλαστική ως μέθοδος αντιμετώπισης ραγάδων μπορεί να προσφέρει καλά αποτελέσματα στην περιοχή της κοιλιάς μόνο, καθώς αφαιρείται και απομακρύνεται το δέρμα που πάσχει. Μπορεί να εφαρμοστεί ως μέθοδος αντιμετώπισης ραγάδων όταν συνυπάρχει και χαλάρωση στην περιοχή της κοιλιάς. Δεν παύει όμως να εμπεριέχει τους κινδύνους και την ταλαιπωρία μιας επέμβασης, το χρόνο αποθεραπείας, αλλά και τις αναμενόμενες ουλές από τη συρραφή. Συνιστάται ως μέθοδος αντιμετώπισης ραγάδων σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
- Με PRP (Platelet Rich Plasma)
Πρόκειται για μια εξίσου αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης ραγάδων.
Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων των αιμοπεταλίων που περιέχονται στο πλάσμα του αίματός μας. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες που προάγουν την αύξηση της διάρκειας ζωής των κυττάρων και ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές κυτταρικές ικανότητες.
Αντιμετώπιση ραγάδων με τη μέθοδο PRP (Platelet Rich Plasma)
Στο δέρμα μας ενισχύουν την επούλωση και αποκατάσταση των φθαρμένων ιστών. Για την πραγματοποίηση της θεραπείας αντιμετώπισης ραγάδων απαιτείται μικρή αιμοληψία και φυγοκέντρηση του αίματος προκειμένου να απομονώσουμε το πλάσμα. Στη συνέχεια γίνεται ενεργοποίησή του με διάλυμα νουκλεοτιδίων, αλλά και ιόντων ασβεστίου και εγχέεται είτε με ενέσεις είτε με ειδικό micro needling που δημιουργεί κανάλια για να εισέλθει το υλικό στις περιοχές του σώματος που έχουμε ραγάδες. Στις περιοχές αυτές οι αυξητικοί παράγοντες προάγουν την ανάπλαση του δέρματος και σιγά σιγά αποκαθιστούν τη φυσιολογική υφή και όψη της επιδερμίδας.

Ραγαδες-Προληψη
(Ραγάδες και τοπική χρήση κρεμών)
Ορισμένες προληπτικές θεραπείες ραγάδων περιλαμβάνουν την τοπική χρήση κρέμας τρετινοΐνης 0,1% αναμεμειγμένη με διάφορες λοσιόν και ενυδατικές κρέμες. Πολλοί προτείνουν για την πρόληψη ραγάδων την τοπική χρήση καστορέλαιου, γλυκολικού οξέος ή αμινοξέων φρούτων, διαφόρων άλλων ομοιοπαθητικών κρεμών και ελαίων, όπως επίσης και το τύλιγμα τις περιοχής με θαλάσσια φύκια.
Επί του πρακτέου, καμία από τις προαναφερθείσες μεθόδους δε φαίνεται να προλαμβάνει το σχηματισμό των ραγάδων.
Πρόληψη ραγάδων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συχνή χρήση τοπικών λιπαντικών ουσιών και βαζελινούχων παρασκευασμάτων.
Η διατροφή προλαμβάνει τις ραγάδες, ενισχύοντας την επουλωτική ικανότητα του δέρματος. Βιταμίνες που επιτελούν το σκοπό αυτό είναι κυρίως η βιταμίνη C και Ε. Επομένως, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ραγάδες.
Τέλος η μόνη σίγουρη λύση είναι η μη πρόσληψη υπερβολικού σωματικού βάρους, καθώς πολλές φορές παρόλη την σχολαστική τήρηση των προληπτικών μέτρων οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο