Μολυσματική Τέρμινθος

Συχνά Προβλήματα

Αφροδισιολογία


Mολυσματική Tέρμινθος - Aιτιο
Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια καλοήθης ιογενής λοίμωξη του δέρματος που οφείλεται σε έναν DNA ιό, τον MCV (Moluscum Contagiosum Virus) ή αλλιώς ιό της μολυσματικής τερμίνθου. Έχουν ταυτοποιηθεί 4 υπότυποι του ιού, MCV-1, 2, 3, 4, με πιο συχνό τον MCV-1 και στη συνέχεια τον MCV-2. 

Mολυσματική Tέρμινθος-Μεταδοση
Η μετάδοση του ιού γίνεται με τη δερματική επαφή, αλλά και με την επαφή του δέρματος με μολυσμένα με τον ιό αντικείμενα, όπως πετσέτες, ρούχα και σεντόνια. Είναι πολύ συχνή δερματική λοίμωξη στα παιδιά, ενώ αποτελεί και σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους ενήλικες.  

Mολυσματική Tέρμινθος-Κλινικη εικονα
Οι βλάβες που προκαλεί ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου είναι μονήρη ή πολλαπλά, στρογγυλά ογκίδια, ροζ ή λευκωπού γυαλιστερού χρώματος, συνήθως 2-5χιλιοστά σε διάμετρο.
Προσομοιάζουν με σπυρί αλλά συχνά είναι λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος και πιο κοντά στο χρώμα του δέρματος ενώ φέρουν ένα λακκάκι στο κέντρο τους και περιέχουν ένα κερατινοποιημένο βύσμα στο εσωτερικό τους. Εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, τον κορμό και τα άνω και κάτω άκρα στις μικρότερες ηλικίες και κυρίως στη γεννητική περιοχή και τις μηροβουβωνικές πτυχές στους ενήλικες. Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι ανώδυνες αλλά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή κάποια έντονη ενόχληση σε περιπτώσεις επιμόλυνσης και φλεγμονής.  

Mολυσματική Tέρμινθος-Διαγνωση
Η διάγνωση είναι κατά βάση κλινική ενώ αν χρειαστεί, επί οποιασδήποτε αμφιβολίας, μπορεί να πραγματοποιηθεί και βιοψία. 

Mολυσματική Tέρμινθος-Πορεια νοσου
Στόχος της θεραπείας της μολυσματικής τερμίνθου είναι η βελτίωση των πιθανών συμπτωμάτων (ανακούφιση από τον πόνο ή τη φαγούρα), αλλά και η αφαίρεση των βλαβών για αισθητικούς λόγους. Αν μείνουν αθεράπευτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να εξαφανιστούν (αυτοΐαση μετά από κάποιους μήνες σε ανοσοεπαρκείς ασθενείς), να παραμείνουν στην ίδια κατάσταση ή πιο συχνά να αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επέκτασης και σε άλλα σημεία του σώματος μέσω του αυτοενοφθαλμισμού που μπορεί να συμβεί με την αφή, το ξύσιμο ή την προσπάθεια σύνθλιψης κάποιας βλάβης. Σε αντίθεση με άλλους δερματικούς ιούς που μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό του ασθενούς σε λανθάνουσα κατάσταση και να επανεμφανιστούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όπως ο HPV και ο ιός του απλού έρπητα, ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου δεν παραμένει στο σώμα εφόσον αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βλάβες που δημιουργεί.

Mολυσματική Tέρμινθος-Θεραπεια
Τα θεραπευτικά σχήματα διακρίνονται σε αυτά που απαιτούν εφαρμογή από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι κάποιων ουσιών τοπικά στις βλάβες και τις θεραπείες στο ιατρείο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή της θεραπείας είναι το μέγεθος, ο αριθμός, η ανατομική περιοχή που συναντώνται οι βλάβες, η προτίμηση του ασθενούς και οι παρενέργειες σε κάθε περίπτωση. Η κατ’οίκον θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ερεθιστικών ουσιών, όπως το σαλικυλικό οξύ, τα ρετινοειδή, το υδροξείδιο του καλίου και η κανθαριδίνη με αμφίβολα αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να γίνει εφαρμογή ποδοφυλλοτοξίνης (0,5% κρέμα), που όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε εγκύους και αποτελεί μια αρκετά καυστική ουσία και κρέμας ιμικουϊμόδης, για ενίσχυση της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στα σημεία εμφάνισης των βλαβών. 
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται στο ιατρείο είναι οι εξής: Κρυοθεραπεία, εφαρμογή δηλαδή υγρού αζώτου με μια συσκευή ψεκασμού που παγώνει τη βλάβη και μια περίμετρο υγιούς δέρματος γύρω από αυτήν. Είναι αρκετά επώδυνη μέθοδος ενώ μπορεί να αφήσει ανεπιθύμητες ουλές στα σημεία εφαρμογής.
Χειρουργική αφαίρεση που συνίσταται στη σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα και εφαρμογή αμέσως μετά βάμματος ιωδίου στα σημεία.
Στις κλινικες Εlite Plastic Surgery υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής όλων των μεθόδων αντιμετώπισης της μολυσματικής τερμίνθου, με κύρια την αντιμετώπιση με laser που επιτυγχάνει και τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάλειψης του ιού.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο