Έρπης Γεννητικών οργάνων

Συχνά Προβλήματα

Αφροδισιολογία


Ερπης γεννητικων οργανων-Τι ειναι;
Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη, που οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω σεξουαλικής επαφής. Η πρώτη λοίμωξη από τον ιό ονομάζεται πρωτολοίμωξη και έχει πιο έντονη κλινική εικόνα, κατόπιν ο έρπης γεννητικών οργάνων υποτροπιάζει στα γεννητικά όργανα με εικόνα φυσαλίδων πάνω σε ερυθρή βάση. Το είδος της σεξουαλικής επαφής με την οποία μπορεί να μεταδοθεί είναι η κολπική, πρωκτική και στοματογεννητική ενώ συχνά μεταδίδεται και από άτομα που δεν πάσχουν την στιγμή της επαφής, αλλά είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Η ιογενής αυτή νόσος μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα με τα δάχτυλα, τα μάτια και το στόμα.

Ερπης γεννητικων οργανων-Κλινικη εικονα
Η πρωτολοίμωξη εμφανίζεται σε άτομα που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό. Τα συμπτώματά της είναι αρκετά έντονα με εμφάνιση επώδυνων φυσαλίδων στα γεννητικά όργανα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει επίσης κεφαλαλγία, πυρετό, κακουχία και συμπτώματα σαν γρίπη. Οι λεμφαδένες της περιοχής είναι επώδυνοι και διογκωμένοι, ενώ η νόσος υποχωρεί σε 2-4 εβδομάδες.
Μετά την πρωτολοίμωξη ο ιός μεταφέρεται στα νευρικά γάγγλια της περιοχής όπου βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και μπορεί να επανενεργοποιηθεί οδηγώντας στην υποτροπιάζουσα ερπητική λοίμωξη. Εκλυτικοί παράγοντες για την υποτροπιάζουσα λοίμωξη είναι η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, το stress, η έμμηνος ρύση και άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε κακουχία. Η κλινική εικόνα της υποτροπιάζουσας λοίμωξης έρπη γεννητικών οργάνων χαρακτηρίζεται από εμφάνιση επώδυνων φυσαλίδων κατά ομάδες πάνω σε ερυθηματώδη βάση. Οι φυσαλίδες κατόπιν ρήγνυνται και οδηγούν σε εσχάρα (κρούστα) και έλκη (διαβρώσεις). Αυτά υποχωρούν πλήρως σε 1-2 εβδομάδες χωρίς να αφήνουν ουλή.
Στους άνδρες, ο ιός του έρπη των γεννητικών οργάνων προσβάλλει τη βάλανο του πέους, την ακροποσθία (πετσάκι) και τον κορμό του πέους, το εφήβαιο, καθώς και τον πρωκτό ή και τους γλουτούς.
Στις γυναίκες εντοπίζεται στο αιδοίο, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, εφήβαιο, γλουτούς και πρωκτό.

Ερπης γεννητικων οργανων-Διαγνωση
Η διάγνωση γίνεται συνήθως κλινικά μετά από εξέταση από τον δερματολόγο. Επίσης η καλλιέργεια του ιού από υγρό των φυσαλίδων θα δώσει την οριστική διάγνωση. 

Ερπης γεννητικων οργανων-Θεραπεια
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα μόνιμη θραπεία για τον ιό του απλού έρπητα. Ο ασθενής πρέπει να είναι ενήμερος για τα υποτροπιάζοντα επεισόδια της νόσου και την μετάδοσή του κατά τη σεξουαλική επαφή. Είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού, αν και δεν προστατεύει 100%. Η θεραπεία των επεισοδίων και της πρωτολοίμωξης γίνεται με από του στόματος αντιιικά φάρμακα που ελέγχουν τα συμπτώματα και τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου, χωρίς όμως να εκριζώνουν τον ιό. Η θεραπεία με τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να ξεκινά εντός 72 ωρών από την εκδήλωση των φυσαλίδων για να είναι αποτελεσματική. Η θεραπεία του έρπητα των γεννητικών οργάνων γίνεται με ειδικά φάρμακα, τα ιοστατικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκοτώνουν τον ιό, αλλά σταματούν τον πολλαπλασιασμό του. Ο ιός δεν είναι δυνατόν να εκριζωθεί, αλλά παραμένει στον οργανισμό σε όλη μας τη ζωή, και έτσι στόχος την θεραπείας είναι να ελαττώσει τη διάρκεια του εκάστοτε επεισοδίου, να επιταχύνει την επούλωση και εμμέσως να μικρύνει τη μολυσματική περίοδο.
Τα γνωστότερα αντιιικά φάρμακα είναι η ασυκλοβίρη, η φαμσικλοβίρη, η βαλασικλοβίρη και η μπριβουδίνη. Σε πρωτολοίμωξη τα φάρμακα χορηγούνται για 10 ημέρες ενώ σε υποτροπιάζοντα επεισόδια για 5 ημέρες. Επίσης τοπικά στις φυσαλίδες χορηγείται αντιβιοτική τοπική κρέμα για την πρόληψη της πιθανής επιμόλυνσης. Σε ασθενείς με συχνά επεισόδια συνιστάται προφυλακτική κατασταλτική αγωγή με τα ανωτέρω φάρμακα που χορηγούνται επί 6 συνεχής μήνες προκειμένου να μειώσουν τις εξάρσεις του ιού.


 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο