Ιός HPV

Συχνά Προβλήματα

Αφροδισιολογία


HPV-Tι ειναι;
Ο ιός HPV ή ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένας ιός που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους του σώματος. Έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 150 τύποι του ιού HPV, από τους οποίους κάποιοι ευθύνονται για τα θηλώματα του δέρματος, άλλοι για τις μυρμηγκιές, ενώ πάνω από 40 ενοχοποιούνται για μόλυνση της γεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής.
Οι περισσότερες HPV λοιμώξεις παραμένουν χωρίς συμπτώματα ή είναι παροδικές και αυτοπεριοριζόμενες. Οι ιοί HPV όμως διακρίνονται τόσο σε «χαμηλού κινδύνου» (όπως π.χ. οι τύποι 6 και 11), που ευθύνονται για τα κονδυλώματα και την υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση, όσο και «υψηλού κινδύνου» (όπως π.χ. οι τύποι 16 και 18), που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και καρκίνων του πρωκτού, του πέους, του αιδοίου, του κόλπου, αλλά και της στοματοφαρρυγγικής κοιλότητας.

ΗPV-Πληροφοριες
Τα θηλώματα του δέρματος είναι αθώες, καλοήθεις HPV βλάβες, που εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές που το δέρμα μας εμφανίζει πτύχωση (π.χ. λαιμός, μασχάλες, κάτω από το στήθος στις γυναίκες, μηροβουβωνικές πτυχές κλπ.). Πρόκειται για μικρά ογκίδια του δέρματος, συνήθως στο χρώμα του δέρματος ή και πιο σκουρόχρωμα με λεπτό μίσχο.
Πολλές φορές τραυματίζονται και αιμορραγούν με αποτέλεσμα να γίνεται μετάδοση σωματιδίων του ιού HPV και σε τριγύρω περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα πολλαπλασιασμού. Τα θηλώματα γενικά δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα, μπορεί όμως να είναι κνησμώδη και επώδυνα σε περίπτωση που φλεγμαίνουν και να απαιτήσουν τοπική ή συστηματική αντιβιοτική αγωγή.
Οι μυρμηκιές είναι επίσης HPV λοίμωξη και εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ενώ οι πιο συχνές περιοχές εμφάνισής τους είναι τα δάχτυλα των χεριών και τα πέλματα. Πρόκειται για καλοήθεις HPV εκβλαστήσεις του δέρματος με χαρακτηριστική «μυρμηκιώδη» υφή. Μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και 12 μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό HPV. Οι μυρμηγκιές μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικές και επώδυνες ανάλογα με το σημείο εμφάνισής τους (π.χ. στο πέλμα όπου μπορεί να δυσκολεύουν τον ασθενή στη βάδιση) ενώ η μετάδοση τους και σε άλλα σημεία είναι αρκετά εύκολη γι’ αυτό η αφαίρεσή τους κρίνεται επιτακτική.
Τα κονδυλώματα είναι οι πιο συνήθεις βλάβες του HPV ιού. Το 90% των κονδυλωμάτων οφείλονται στους τύπους 6 και 11. Πολλές φορές συνυπάρχει λοίμωξη και από άλλους τύπους HPV όπως 16, 18, 31, 33 και 35 και σε αυτές τις περιπτώσεις σχετίζονται με εστίες υψηλόβαθμων τραχηλικών ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών.
Τα κονδυλώματα συνήθως είναι ασυμπτωματικά αλλά ανάλογα με το μέγεθός τους και την ανατομική περιοχή στην οποία εμφανίζονται, μπορεί να είναι επώδυνα ή κνησμώδη ή ακόμα και να αιμορραγήσουν ή να προκαλέσουν δυσπαρεύνοια (πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή). Μπορεί να έχουν τη μορφή επίπεδων, βλατιδωδών αλλοιώσεων ή ανθοκραμβοειδών (οξυτενών) εκβλαστήσεων του δέρματος της γεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής. Αυτές οι HPV βλάβες μπορεί να είναι μονήρεις ή να εμφανίζονται κατά ομάδες, σχηματίζοντας μεγαλύτερες βλάβες σχήματος «κουνουπιδιού».
Η διάγνωσή τους τίθεται από την κλινική εξέταση από ειδικό Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις η κλινική διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί και με βιοψία.
Σε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα ή με συχνά υποτροπιάζουσες βλάβες συνιστάται και η διενέργεια του HPV DNA test με το οποίο ταυτοποιούμε τους υπότυπους και κάνουμε πιο λεπτομερή διάγνωση του προβλήματος.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο