Κονδυλώματα

Αφροδισιολογία


Επιδημιολογια Κονδυλωματων
Τα κονδυλώματα είναι μια ιογενής λοίμωξη που στις μέρες μας θεωρείται ένα από τα πιο συχνά και συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ποσοστό 50 με 70% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εκτιμάται ότι θα προσβληθούν κάποια στιγμή από τον ιό HPV καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό υπάρχει 70% πιθανότητα να μολυνθεί και ο σύντροφός του.
Τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν σε μόλις 15% αυτών που θα μολυνθούν, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση.
Οι HPV ιοί 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59 και 68 θεωρούνται υψηλού κινδύνου που ευθύνονται για διάφορες δυσπλασίες, για την εμφάνιση καρκίνου και κυρίως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ οι ιοί που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και είναι αυτοί που ευθύνονται κυρίως για τα κονδυλώματα είναι οι HPV 6, 11, 42, 43 και 44.
Οι γενότυποι HPV6 & HPV11 είναι αυτοί που ευθύνονται κυρίως για το 80% εμφάνισης των κονδυλωμάτων.
Αν και τα κονδυλώματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και με επιτυχία να τα αφαιρέσουμε από την πάσχουσα περιοχή, ο ιός HPV μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό καθώς όταν δημιουργήσει την μόλυνση στα κύτταρα, παραμένει εκεί, χωρίς να μπορεί να τα εγκαταλείψει.

Συμπτωματα Κονδυλωματων
Η εντόπιση κονδυλωμάτων στις γυναίκες προκύπτει συνήθως στην περιοχή του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, στα μικρά και μεγάλα χείλη, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να αναπτυχθούν και στην ουροδόχο κύστη. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η λοίμωξη με τριχομονάδα, κάποιες άλλες λοιμώξεις που προκαλούν τη διαβροχή της περιοχής από τις κολπικές εκκρίσεις και η εγκυμοσύνη. Στην εγκυμοσύνη τα κονδυλώματα μπορούν να πάρουν υπερπλαστική έντονα εξωφυτική μορφή και να εξαπλωθούν πολύ εύκολα.
Η εντόπιση κονδυλωμάτων στους άνδρες συνήθως γίνεται στην περιοχή της βαλάνου, στο σώμα του πέους, στο όσχεο, στο εφήβαιο, στο έσω πέταλο της ακροποσθίας, στην ουρήθρα και κάποιες φορές, πιο σπάνια, μπορεί να εντοπιστούν και στην ουροδόχο κύστη, όπως και στις γυναίκες. Οι αιτίες που βοηθούν τα οξυτενή κονδυλώματα να αναπτυχθούν είναι η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η ουρηθρίτιδα, η φίμωση, η ανοσοκαταστολή και η οξυουρίαση. Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων στην εμφάνιση κονδυλωμάτων έχουμε σε φορείς HIV, σε χρόνια λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων αλλά και σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη.
Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων κυμαίνεται από 1-8 μήνες, κάποιες φορές και περισσότερο. Τα κονδυλώματα όταν εμφανιστούν σε μεγάλη πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικά και δεν προκαλούν πόνο ή κνησμό και γι’ αυτό μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή. Τα τυπικά κονδυλώματα (που ονομάζονται και οξυτενή) παρουσιάζονται σαν ροζ ή στο χρώμα του δέρματος (σπανιότερα ως καφέ) αλλοιώσεις, μαλακές με ομαλή, ή μυρμηκιώδη επιφάνεια και βάση ευρεία ή μισχωτή.
Πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με μετάδοση από την μία περιοχή στην άλλη και πολλές φορές μπορεί να συνενώνονται σχηματίζοντας μεγαλύτερες βλάβες. Τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπιστούν ακόμη και στην περιοχή του πρωκτού, μέσα σε αυτόν αλλά και πάνω στο περιπρωκτικό δέρμα. Ο ιός HPV μπορεί να μολύνει την περιοχή κατά την σεξουαλική επαφή, αν και είναι πιθανόν να μολυνθεί η περιοχή ακόμα και χωρίς πρωκτική επαφή, με την μεταφορά των σωματικών εκκρίσεων ή ακόμα με τα δάχτυλα. Τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπιστούν, πιο σπάνια, και σε άλλες εξωγεννητικές περιοχές όπως ο φάρυγγας, οι μασχάλες, οι επιπεφυκότες, ο ομφαλός, τα μεσοδακτύλια διαστήματα των ποδιών, ο βλεννογόνος του στόματος και ιδιαίτερα οι γωνίες των χειλιών.
Στην προδιάθεση για την εκδήλωση κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού συμβάλουν διάφορες αιτίες όπως, η μόλυνση με άλλους υπότυπους ιών HPV, η χορήγηση κορτιζόνης ή και η χρήση κορτιζονούχας κρέμα στην περιοχή, η ανοσοκαταστολή, ο σακχαρώδης διαβήτης. Όλες οι παραπάνω αιτίες έχουν τη δύναμη να προκαλούν μετατροπές ή και να εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημακαθιστώντα ς πιο εύκολη την εξάπλωση του ιού.
Πέρα από τα κονδυλώματα, οι λοιμώξεις με τους ιούς hpv υψηλού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασίες γεννητικών οργάνων τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Η υποτροπιάζουσα και μη θεραπευμένη λοίμωξη με τους υψηλού κινδύνου υπότυπους του ιού, οι οποίοι έχουν την τάση να παραμένουν ενσωματωμένοι στο DNA των κυττάρων μας χωρίς να μπορούν να εξαλειφθούν οριστικά, έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση προκαρκινικών αλλοιώσεων. Τέτοιες προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), του πέους, του αιδοίου και του πρωκτού. Η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου μπορεί να ταξινομηθεί επιπλέον σε CIN I, II, III ανάλογα με το βαθμό της δυσπλασίας που έχει δημιουργηθεί στα κύτταρα του τραχήλου. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη νεοπλασία του κόλπου (VIN I, II, III) και του πρωκτού (AIN I, II, III). Οι βλάβες αυτές συχνά απαντώνται μαζί με τις βλάβες των κονδυλωμάτων και σε σημαντικό ποσοστό μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο στις αντίστοιχες περιοχές.
Έχει βρεθεί ότι γυναίκες που εμφάνισαν CIN και δυσπλασία τραχήλου σε μεγάλο ποσοστό υπήρχαν στο παρελθόν ή κατά τον χρόνο διάγνωσης του CIN βλάβες κονδυλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή όταν διεξαχθεί HPV DNA test ανιχνεύονται εκτός από τους ιούς των κονδυλωμάτων και οι ιοί 16, 18. και μάλιστα πιο συγκεκριμένα έχουν προσβληθεί από τους υποτύπους 16,18 του ιού HPV. Πρέπει να τονιστεί ότι αν και τα κονδυλώματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου τραχήλου (λόγω συνλοίμωξης με τους HPV 16,18) δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα που εμφάνισε κονδυλώματα θα αναπτύξει και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Οι επιπλοκές των κονδυλωμάτων ταξινομούνται σε μικρής και μεγάλης βαρύτητας.

Τέτοιες επιπλοκές είναι οι εξής: Ήπιας βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων είναι η δημιουργία διαβρώσεων και τραυμάτων στο δέρμα και τους βλενογόννους (πληγές), η αιμορραγία, η φλεγμονή, καθώς και προβλήματα κατά την ούρηση και την αφόδευση. Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα ψυχολογικά προβλήματα που προκύπτουν από την λοίμωξη με τον ιό HPV. Μεγάλης βαρύτητας επιπλοκές κονδυλωμάτων: η τεράστια αύξηση του μεγέθους αυτών (γιγάντια κονδυλώματα), οι προκαρκινικές βλάβες, καθώς και κακοήθη νεοπλάσματα της περιοχής των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού, ακόμη και του εντέρου.
Οι πιο πάνω επιπλοκές συνοδεύονται συχνά από έντονο ψυχολογικό στρες.

Κονδυλωματα-Διαγνωση
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο ώστε να προτείνεται η κατάλληλη μέθοδος για τη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής. Η διάγνωση επομένως είναι κλινική, καθώς η μορφή των κονδυλωμάτων είναι χαρακτηριστική και ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να καταλήξει στη σωστή διάγνωση των κονδυλωμάτων.
Παλαιότερα γινόταν χρήση διαλύματος οξεικού οξέος. Με την επάλειψη αυτού στην πάσχουσα περιοχή οι υποκλινικές βλάβες έπαιρναν μια λευκωπή χροιά. Σήμερα δεν πολυχρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς στην περιοχή, με ερύθημα και αίσθημα καύσου. Βιοψία σπάνια απαιτείται για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων και την εφαρμόζουμε μόνο αν θέλουμε να κάνουμε διαφορική διάγνωση κονδυλωμάτων από άλλες βλάβες που εμφανίζονται στην περιοχή.
Σήμερα με το DNA test ανίχνευσης HPV ιών μπορεί να γίνει πολύ ακριβής διάγνωση των HPV λοιμώξεων και να εντοπιστεί ακριβώς ο τύπος του ιού που ευθύνεται για την βλάβη. Μπορούμε επίσης να προσδιορίσουμε αν ο ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Εφαρμόζεται σε όλες τις HPV βλάβες τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος. Πρόκειται για την πιο μοντέρνα μέθοδο διάγνωσης σήμερα. Οι κλινικες Εlite Plastic Surgery πραγματοποιουν το τεστ αυτό σε όλες τις περιπτώσεις υποτροπιαζόντων κονδυλωμάτων και HPV λοιμώξεων.

Κονδυλωματα-Διαφορικη διαγνωση
Τα κονδυλώματα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν από τον γιατρό από άλλες καταστάσεις οι οποίες μιμούνται την κλινική εικόνα των κονδυλωμάτων. Τέτοιες βλάβες είναι αυτές της σύφιλης, οι σπίλοι (ελιές) που μπορεί να παίρνουν μια καφεοειδή μορφή (κρεατοελιές). Άλλες βλάβες είναι τα θηλώματα (που και αυτές οφείλονται στον HPV), και οι μυρμηκιές. Τόσο οι μυρμηκιές όσο και τα θηλώματα λόγω της HPV αιτιολογίας τους μπορεί λανθασμένα να θεωρηθούν κονδυλώματα. Στην περίπτωση αυτή ο δερματολόγος είναι αυτός που κλινικά ή ιστολογικά θα θέσει τη σωστή διάγνωση. Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια επίσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος, πιο αθώα όμως από τα κονδυλώματα και η κλινική διάκρισή της από αυτά είναι μεγάλης σημασίας. Πιο σπάνια θα απαιτηθεί διαφορική διάγνωση των κονδυλωμάτων από δυσπλασίες και καρκίνους των γεννητικών οργάνων. Στην περίπτωση αυτή κρίνεται σκόπιμη η λήψη βιοψίας από την ύποπτη περιοχή. Πολλές φορές οι ασθενείς συγχέουν τους μικρούς λευκωπούς αδέες γύρω από τη βάλανο με κονδυλώματα. Πρόκειται για τις μαργαριταροειδείς βλατίδες του πέους οι οποίες μπορεί να διογκώνονται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για άνευ σημασίας κλινική εικόνα.

Προληψη Κονδυλωματων
Θεωρητικά, ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης των κονδυλωμάτων είναι η αυστηρή μονογαμία, έχοντας ως δεδομένο ότι στους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, το 70% έχει μολυνθεί με κάποια μορφή του HPV ιού. Καθώς αυτό δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί, η χρήση προφυλακτικού κρίνεται απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό προστατεύει από τη μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων και από τον ιό ΗPV, αλλά δεν προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία καθώς δεν καλύπτει απόλυτα την περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά τη σεξουαλική επαφή.
Επιπροσθέτως, έχει διαπιστωθεί πως η περιτομή στους άνδρες βοηθά σημαντικά στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού αλλά και των πιθανοτήτων μόλυνσης από αυτόν.

Αντιμετωπιση Κονδυλωματων
Στις κλινικες Elite Plastic Surgery εφαρμόζονται όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης κονδυλωμάτων. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών επιλέγεται η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων με καταστροφικές μεθόδους, όπως κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία.
Τα Ιατρεια Πλαστικης Χειρουργικης και Δερματολογιας Elite Plastic Surgery έχουν πολύ υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης κονδυλωμάτων σε μία μόνο επίσκεψη παρέχοντας όλο το δυνατό φάσμα αντιμετώπισης κονδυλωμάτων, ακόμη και των πιο δύσκολων περιπτώσεων.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο