Πανάδες

Συχνά Προβλήματα

Δερματολογία


Οι κηλίδες είναι καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος, που εμφανίζονται σταδιακά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και είναι συνήθως αποτέλεσμα πρόωρης ή φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και κυρίως λόγω της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Εμφανίζονται σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα χέρια, το ντεκολτέ και παρουσιάζουν την τάση για πολλαπλασιασμό και αύξηση του μεγέθους τους, που αρχικά δεν ξεπερνά τα 2-3 εκατοστά. Το χρώμα τους (ανοιχτόχρωμο καφέ έως σκούρο καφέ/μαύρο) οφείλεται στην υπερπαραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα, ως μία διαδικασία προστασίας του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.
Οι πανάδες είναι δερματικές βλάβες χρώματος καφέ, μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και σχήματος ασαφώς περιγεγραμμένου. Η εμφάνιση τους γίνεται αιφνίδια μετά από κάποια ορμονική διαταραχή, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων που αυξάνουν την φωτοευαισθησία δέρματος καθώς και κατά την εγκυμοσύνη. Η εμφάνισή τους σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία γι’αυτό και το πρόβλημα με τις υπερμελαγχρωματικές βλάβες γίνεται έντονα ορατό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το φθινόπωρο/χειμώνα υποστρέφουν ή εξαφανίζονται πλήρως. Η κύρια εντόπισή τους είναι το πρόσωπο, συνήθως μέτωπο, άνω χείλος, παρειές.
Οι όροι κηλίδες – πανάδες πρακτικά χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη χωρίς διάκριση για να περιγράψουν πρακτικά τις ίδιες βλάβες, ενώ όταν εμφανίζονται σε άτομα άνω των 60 συχνά αποκαλούνται γεροντικές κηλίδες.
Λόγω του ότι οι κηλίδες και οι πανάδες ανήκουν στην κατηγορία των υπερμελαγχρωματικών δερματικών αλλοιώσεων εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες με τους σπίλους (ελιές) στην κλινική τους εικόνα χωρίς ωστόσο να έχουν το ίδιο μηχανισμό ανάπτυξης. Γι’αυτό η εξέταση των ασθενών, που προσέρχονται στο δερματολογικό ιατρείο με υποψία κηλίδων ή πανάδων πρέπει να γίνεται από κάποιον έμπειρο κλινικό δερματολόγο, ώστε να τίθεται με σαφήνεια η διάγνωση που θα καθορίσει μετέπειτα και τη θεραπεία.

Θεραπευτικές επιλογές
Κηλίδες
 Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο. Χρησιμοποιείται κυρίως στις υπερκερατωσικού τύπου κηλίδες – πανάδες, αυτές δηλαδή που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος.
 Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, όπου όμως θα χρειαστεί συνδυασμός με λευκαντικές κρέμες και αρκετές συνεδρίες για την εξάλειψή τους.
Χημικά peeling, κυρίως με τριχλωροοξεικό οξύ (TCA) πυκνότητας άνω του 25%.

Πανάδες
Χημικά peeling. 
Χρησιμοποιούνται χημικά διαλύματα όπως το τριχλωροξικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και το διάλυμα Jessner που πέρα από την καλή απολεπιστική τους δράση έχουν και έντονες αποχρωματικές ιδιότητες. Το καλύτερο χρονικό διάστημα έναρξης της θεραπείας είναι μετά το πέρας του καλοκαιριού.
 Δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, σε κύκλους τουλάχιστον 8-10 συνεδριών.
 Εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων λευκαντικών ουσιών με συστατικά όπως η υδροκινόνη, η ισοτρετινοίνη, η vitamin C, η κορτιζόνη, το αζελαϊκό οξύ.
 Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Όλες οι παραπάνω θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό για καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα. Η απόφαση του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου αλλά και η εκτέλεσή του ανήκει αποκλειστικά σε έναν έμπειρο κλινικό Δερματολόγο.
Στα Ιατρεια Πλαστικης Χειρουργικης και Δερματολογιας Εlite Plastic Surgery υπάρχει εξειδίκευση σε όλες τις ανωτέρω θεραπείες, καθώς και ο κατάλληλος εξοπλισμός που εγγυώνται την κατά το δυνατόν πιο επιτυχημένη θεραπεία.
Σημαντική παράμετρος για την αποφυγή υποτροπών μετά από μία επιτυχημένη θεραπεία είναι η αποφυγή της αλόγιστης έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο