Ουλές Ακμής

Συχνά Προβλήματα

Δερματολογία


Ουλες ακμης-Τι ειναι;
Οι ουλές ακμής είναι το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της διαδικασίας επούλωσης του ακνεϊκού δέρματος. Οι ουλές ακμής οφείλονται στη μη δραστική και έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής. Φλεγμονώδη σημάδια ακμής δημιουργούνται όταν ένας πόρος ή τριχοθυλάκιο γεμίζει με σμήγμα, νεκρά δερματικά κύτταρα και βακτηρίδια. Ο πόρος διογκώνεται και προκαλείται ρήξη στο τοίχωμά του. Εάν αυτή η ρήξη συμβεί κοντά στην επιδερμίδα, η επούλωση δεν αφήνει σημαντική ουλή ακμής. Εάν όμως η ρήξη συμβεί στο βάθος, τότε η επιδερμίδα γεμίζει με φλεγμονώδη στοιχεία και βακτηρίδια καταστρέφοντας το υγιές δέρμα, αφήνωντας πίσω της μεγάλες ουλές ακμής. Οι περιοχές που εμφανίζονται οι ουλές ακμής είναι κατά βάση το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος. Σημάδια ακμής μπορεί επίσης να παρουσιαστούν και στους γλουτούς.

Ουλες ακμης-Τυποι
Γενικά οι ουλές ακμής σχηματίζονται είτε λόγω απώλειας δερματικού ιστού είτε λόγω αυξημένης δημιουργίας του κατά την επούλωση.
Ατροφικές ουλές ακμής. Οι πιο συχνές είναι οι «ατροφικές» ουλές ακμής. Αυτές δημιουργούνται σε περιπτώσεις απώλειας δερματικού ιστού λόγω της φλεγμονής. Οι ατροφικές ουλές ακμής μπορεί να είναι δύο ειδών. Οι «ice pick» ουλές ακμής (στενές και εμβυθισμένες), που είναι και οι πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση, και οι «boxcar» ουλές ακμής (ευρείες και εμβυθισμένες). Υπερτροφικές ουλές ακμής. Οι «υπερτροφικές» ουλές ακμής, από την άλλη, δημιουργούνται από την υπερβολική παραγωγή ιστού κατά την επούλωση. Για να αντιμετωπίσει η επιδερμίδα τη βλάβη, δημιουργεί νέες ίνες κολλαγόνου, μιας ινώδους πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Δυστυχώς η εναπόθεση του κολλαγόνου στην ουλή ακμής δεν γίνεται συγκροτημένα αλλά άναρχα, διαταράσσοντας την αρχιτεκτονική του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ο οργανισμός παράγει πολύ κολλαγόνο, το οποίο δημιουργεί ένα έπαρμα στο δέρμα.

Ουλες ακμης-Παθογενεια
Η φλεγμονή αποτελεί τον βασικό παράγοντα δημιουργίας ουλών ακμής, ενώ όσο περισσότερη είναι η φλεγμονή τόσο πιθανότερη είναι η δημιουργία ουλών ακμής. Οι ανοικτοί ή κλειστοί φαγέσωρες (λευκά ή μαύρα στίγματα) δεν προκαλούν σοβαρές ουλές ακμής, καθώς δεν υπάρχει βαθιά δερματική βλάβη. Οι φαγέσωρες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας δηλαδή σκουρόχρωμα σημάδια ακμής που δεν υποχωρούν εύκολα.

Ουλες ακμης-Προληψη
Το κλειδί στην πρόληψη των ουλών ακμής είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής από ειδικό Δερματολόγο, που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τη μορφή της. Η αποφυγή πίεσης των μαύρων ή λευκών στιγμάτων επίσης βοηθά, καθώς η άσκηση πίεσης στους φαγέσωρες μπορεί να στείλει νεκρά κύτταρα, έλαια και βακτηρίδια σε βαθύτερα τμήματα της επιδερμίδας, ενισχύοντας τη φλεγμονή και τη δημιουργία μεγάλων ουλών ακμής.

Ουλες ακμης-Θεραπεια
Παλαιότερα δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για τις ουλές ακμής. Σήμερα πλέον, αν και τα σημάδια ακμής αποτελούν ένα δύσκολο πρόβλημα, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους. Η θεραπευτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί επιλέγεται ανάλογα με το είδος των ουλών ακμής και μετά από κλινική αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης από Δερματολόγο.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τις ουλές ακμής περιλαμβάνουν:
 Θεραπεία ουλών ακμής με Χημικά peeling τριχλωροξεϊκού οξέος (TCA)
Στοχεύουν στην αποφλοίωση της επιδερμίδας και λείανση της όψης των ουλών ακμής. Βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τις δυσχρωμίες και τα σημάδια ακμής. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με χημικά peeling είναι πολύ διαδεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία, με μόνο μειονέκτημα την παροδική απολέπιση της επιδερμίδας για λίγες ημέρες.
 Θεραπεία ουλών ακμής με δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους
Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με δερμοαπόξεση στοχεύει στην απολέπιση και απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας, λειαίνοντας την υφή του δέρματος και μειώνοντας το βάθος των ουλών ακμής. Τα σημάδια από ακμή σβήνουν σιγά σιγά έπειτα από επαναλαμβανόμενες θεραπείες.
 Θεραπεία ουλών ακμής με αυτόλογη μεσοθεραπεία βλαστοκυττάρων (PRP)
Με το PRP γίνεται σάρωση όλης της επιφάνειας του δέρματος που θέλουμε να διορθώσουμε και διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου από τους ινοβλάστες στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με τη μέθοδο αυτή οδηγεί σε ανάπλαση του δέρματος χωρίς το ενοχλητικό «ξεφλούδισμα» και η επούλωση είναι γρήγορη, χωρίς ιδιαίτερους ερεθισμούς.
Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση ουλών ακμής ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Ένας μέσος όρος συνεδριών είναι 5-6, σε διάστημα περίπου 20 ημερών μεταξύ τους και η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα σημάδια ακμής σβήνουν σταδιακά καθώς παράγεται όλο και περισσότερο κολλαγονο.Ενισχύει την ανάπλαση της επιδερμίδας και έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση ουλών ακμής με θεραπεια PRP αποτελεί την κορυφαία θεραπεία για τα σημάδια ακμής.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο