Καρκίνος του Δέρματος

Που οφείλεται ο καρκινος του δερματος
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα κακόηθες νεόπλασμα που αναπτύσσεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με πιο επικίνδυνη την UVB. Υπάρχει όμως και κληρονομική προδιάθεση. Παρά το γεγονός ότι στο 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο πρόσωπο στα χέρια και στον λαιμό, δηλαδή σε σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα μεταξύ των 35 και 60 ετών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεότερα άτομα. Έτσι, οποιοδήποτε ασυνήθιστο ογκίδιο ή πληγή που δεν κλείνει στο δέρμα και επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να θεωρείται δερματικός καρκίνος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.
Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη δερματικού καρκίνου είναι ο τύπος του δέρματος και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και φακίδες, έχουν σπίλους (ελιές), εκτίθενται συχνά στον ήλιο, έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος ή έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή με ακτινοβολία, κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από δερματικό καρκίνο.
Η καλύτερη προφύλαξη για τα άτομα που κινδυνεύουν είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση κατάλληλων ρούχων και προστατευτικών αντηλιακών κρεμών. Η διάγνωση του καρκίνου του δέρματος μπορεί να γίνει με την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της δερματικής αλλοίωσης και της εξέτασης των κυττάρων της στο μικροσκόπιο (βιοψία). Η ιστολογική εξέταση αποτελεί τη βάση για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. 

Τυποι καρκινου του δερματος
Ο πιο διαδεδομένος καρκίνος του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC). Πρόκειται για νεόπλασμα που προέρχεται από τα κύτταρα της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας.

(Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος οπισθοωτιαίας χώρας)
Ευθύνεται για περισσότερο από το 90% των καρκίνων του δέρματος στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη λιγότερο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Κλινικά πρόκειται για ένα οζίδιο συνήθως ροδαλό ή μελαγχρωματικό που επιμένει. Άλλες φορές εξελκώνεται και μοιάζει με πληγή που δεν κλείνει εύκολα ή είναι επίπεδο δίνοντας την εικόνα ουλής. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται αργά και πολύ σπάνια δίνει μεταστάσεις. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις διαγνωστεί διότι εάν η αφαίρεση του καθυστερήσει καταστρέφει τους ιστούς σε μεγάλο βάθος φτάνοντας συχνά μέχρι τα οστά. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου είναι η χρόνια και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) του δέρματος είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από τα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας ή των εξαρτημάτων του δέρματος. Αντίθετα με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων,που ωστόσο οδηγεί στον θάνατο μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών. Εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος που είναι εκτεθειμένες στο ήλιο και πιο συχνά στην άκρη της μύτης, στο μέτωπο, στο κάτω χείλος και στα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε περιοχές του δέρματος που είχαν καεί, είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες ή είχαν ακτινοβοληθεί. Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό οζίδιο ή εξέλκωση, ή σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί είτε πάνω σε υγιές δέρμα ή να προέλθει από μία ακτινική υπερκεράτωση που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δίνει μεταστάσεις στους επιχώριους (τοπικούς) λεμφαδένες και πιο σπάνια σε παραμελημένες περιπτώσεις σε απομακρυσμένα όργανα.

Θεραπεια καρκινου του δερματος
Η θεραπεία μικρών εντοπισμένων οζωδών βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων μπορεί να γίνει με κρυοθεραπεία δηλαδή ψεκασμό τους με υγρό άζωτο. Μικρές βλάβες μπορεί να ανταποκριθούν σε τοπική θεραπεία με αντινεοπλασματικούς παράγοντες όπως η κρέμα ιμικουιμόδης ή 5 φθοριοουρακίλης. Πιο μεγάλα ογκίδια ή καρκινώματα που έχουν υποτροπιάσει θα πρέπει να αφαιρούνται πάντα χειρουργικά και να εξετάζονται στο μικροσκόπιο.
Η χειρουργική μέθοδος με αφαίρεση των ογκιδίων σε υγιή όρια και η ιστολογική εξέταση είναι αυτή που συνιστάται και εφαρμόζεται πάντα στην κλινική μας. Η χειρουργική αφαίρεση είναι αυτή που θα οδηγήσει σε πλήρη ίαση και θα μειώσει δραματικά τον κίνδυνο υποτροπής.
Σε μεγάλα ογκίδια που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση μπορεί να χρειαστεί τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος στην περιοχή της εξαίρεσης της βλάβης.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο