Επιχείλιος Έρπης

Τι ειναι ο επιχειλιος ερπης
Ο επιχείλιος έρπης είναι μια μόλυνση που οφείλεται στον ιό του  απλού έρπητα. Υπάρχουν 2 τύποι του ιού ο τύπος 1 (HSV1) και ο τύπος  2 (HSV2). Ο πρώτος συνήθως προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα και ο δεύτερος τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο είναι δυνατόν να παρατηρηθεί και αλληλοεπικάλυψη. Πρόκειται για μια αρκετά κοινή λοίμωξη που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα.
Πως μεταδιδεται ο επιχειλιος ερπης
Ο ιός μεταδίδεται συχνότερα κατά την άμεση επαφή δερματική ή σεξουαλική από άτομο  με ενεργείς βλάβες. Σε μικρότερο ποσοστό μπορεί η μεταφορά να πραγματοποιηθεί από ασυμπτωματικό φορέα,  δηλαδή από άτομο το οποίο δεν έχει ορατές βλάβες. Σπανιότερα δε ο επιχείλιος έρπης είναι δυνατόν να μεταδοθεί από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα  όπως πετσέτες, ξυριστικές μηχανές και άλλα προσωπικά είδη.
Ο ιός του έρπητα βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις εκκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού όπως στο σάλιο και στις γεννητικές εκκρίσεις. Η επαφή ενός έστω και ελάχιστα τραυματισμένου δέρματος με αυτές τις εκκρίσεις οδηγεί στην είσοδο του ιού στο σημείο αυτό και στον πολλαπλασιασμό του με αποτέλεσμα την εμφάνιση των κλασικών βλαβών. Ο χρόνος που περνάει από την επαφή με τον ιό και την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι 4-5 ημέρες. Στη συνέχεια οι βλάβες αποδράμουν αλλά ο ιός μεταναστεύει στα αισθητικά γάγγλια των νευρώνων ή στο λεμφικό ιστό και μόλις παρουσιαστεί μειωμένη άμυνα του οργανισμού ξαναπολλαπλασιάζεται δημιουργώντας υποτροπές. Στρες, κούραση, πιθανός τραυματισμός, κρυολόγημα ή γρίπη, ακραίες καιρικές συνθήκες, εγκυμοσύνη και έμμηνος ρύση ευνοούν την εκ νέου εκδήλωσή του επιχείλιου έρπητα.
Πως εμφανιζεται ο επιχειλιος ερπης
Η πρώτη επαφή με τον ιό του έρπητα (πρωτοπαθής λοίμωξη)
Συνήθως η πρώτη επαφή με τον ιό του έρπητα σε νεαρή ηλικία είναι πάρα πολύ ήπια με αποτέλεσμα να μη γίνεται αντιληπτή. Ωστόσο σε ένα ποσοστό 15-35% των ατόμων που θα προσβληθούν σε νεαρή ηλικία και οι μεγαλύτεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν την πρώτη επαφή με τον ιό σε μια πιο βαριά μορφή που ονομάζεται πρωτοπαθής ερπητική ουλοστοματίτιδα. Αρχικά υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα όπως πυρετός ρίγος και αμφοτερόπλευρη επιχώρια λεμφαδενοπάθεια. Κλινικά εμφανίζεται διάβρωση των ούλων και εύθρυπτες φυσαλίδες οι οποίες συρρέουν στο στοματικό βλεννογόνο και είναι δυνατόν να σχηματίζονται και ελκωτικές βλάβες. Οι βλάβες είναι ιδιαίτερα επώδυνες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η λήψη φαγητού και ποτού.
Θεραπεια επιχειλιου ερπητα
Η πρωτοπαθής ερπητική ουλοστοματίτιδα λόγω της βαρύτητας της και της αδυναμίας του ασθενούς να σιτιστεί , αν και μπορεί να αποδράμει από μόνη της, συνήθως χρήζει αγωγής με από του στόματος αντιιική αγωγή ή ακόμη και ενδοφλέβια αντιιική θεραπεία και κορτικοστερεοιδή. Τοπικές μικρής έκτασης λοιμώξεις συνήθως δεν χρήζουν ιδιαίτερης αγωγής. Περισσότερο εκτεταμένες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιικά φάρμακα. Η θεραπεία θα πρέπει να χορηγείται  εντός 48-72 ωρών από την εμφάνιση των πρόδρομων συμπτωμάτων για να ανακόψει τον πολλαπλασιασμό του ιού και να μειώσει τη βαρύτητα του επεισοδίου. Η αγωγή δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εξάλειψη του ιού. Ωστόσο σε συχνές υποτροπές του επιχείλιου έρπητα και συγκεκριμένα σε περισσότερα από 6 επεισόδια το έτος συνιστάται προφυλακτική κατασταλτική αγωγή με αντιιικά φάρμακα σε χαμηλότερη όμως δοσολογία για μεγάλο χρονικό διάστημα της τάξης 6 μήνου ή και έτους.

Επίσης είναι δυνατό να  χρησιμοποιηθούν
Τοπικές αντιμικροβιακές κρέμες για μείωση του κινδύνου λοιμώξεων
Τοπικές αντιιικές κρέμες με αμφίβολη αποτελεσματικότητα  
Αντισηπτικά σαπούνια  
Αντιφλεγμονώδη
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο