Μυρμηγκίες

Μυρμηγκίες-Τι ειναι;
Οι μυρμηγκίες είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV). Πάνω από 70 είδη HPV ιών έχουν ενοχοποιηθεί για υρμηγκίες. Πιστεύεται ότι συγκεκριμένοι τύποι ιών προκαλούν μυρμηγκίες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι μυρμηγκίες αν και καλοήθης κατάσταση, προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς καθώς μπορεί να πονάνε ή και να αιμορραγούν, ενώ αν οι μυρμηγκίες εντοπίζονται στα πόδια μπορεί να δυσχεραίνουν τη βάδιση. Ο εν λόγω ιός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μυρμηγκίες, δηλ. καλοήθη εξογκώματα με μορφή κουνουπιδιού. Οι μυρμηγκίες είναι η δεύτερη σε συχνότητα δερματική νόσος μετά την ακμή. Τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας προσβάλλονται συχνότερα από μυρμηγκίες, λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος των ατόμων αυτών, αν και δεν αποκλείεται η εμφάνισή τους σε οποιαδήποτε ηλικία.
Μυρμηγκίες συνήθως εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια και στο πρόσωπο. Εντούτοις, από μυρμηγκιές μπορεί να προσβληθεί οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Πιο συχνή είναι η εμφάνιση των μυρμηγκιών το καλοκαίρι, λόγω της μη χρήσης υποδημάτων και την αυξημένη επαφή με το νερό που καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο στην επίθεση του ιού. 

Μυρμηγκίες-Τροποι μεταδοσης
Η μετάδοση των μυρμηγκιών γίνεται με απλή επαφή, συχνά σε θέσεις που παρουσιάζουν μικρές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εκδορές ή άλλους μικροτραυματισμούς. Οι μυρμηγκίες λοιπόν μπορούν να μεταδοθούν με τη χειραψία ή την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, καθώς οι ιοί που προκαλούν τις μυρμηγκίες μπορούν να ζήσουν εκτός ανθρώπινου σώματος επί αρκετές ημέρες.
Επίσης οι μυρμηγκίες (μυρμηκίες) μεταδίδονται από την πισίνα, καθώς οι HPV ιοί είναι ανθεκτικοί στο χλώριο. Η επαφή, λοιπόν, με γυμνά πόδια σε περιβάλλον που μπορεί να υπάρχει ο ιός οδηγεί στην μετάδοσή του.

(Μυρμηγκίες στο πρόσωπο)
Μυρμηγκίες μεταδίδονται από τις πετσέτες για τον ίδιο λόγο, καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και μπορεί να ζει σε μολυσμένα αντικείμενα επί τουλάχιστον 6 ημέρες.
Συχνά μυρμηγκίες μεταδίδονται στον ίδιο μας τον εαυτό με ενοφθαλμισμό σε σημεία τραυματισμών. Για παράδειγμα, μπορεί οι μυρμηγκιές των παλαμών να οδηγήσουν σε μυρμηγκίες προσώπου, ή οποιουδήποτε άλλου σημείου του σώματος μετά από επαφή του με την μολυσμένη περιοχή. 

Μυρμηγκιες-Τυποι
Οι μυρμηγκίες ανάλογα με την κλινική τους εικόνα διακρίνονται σε: Κοινες και Ομαλες
Oι κοινές μυρμηγκίες μπορεί να είναι στρογγυλές ή να έχουν ακανόνιστο σχήμα με λευκό, γκρίζο ή καφέ χρώμα και μπορεί να είναι επίπεδες ή να σχηματίζουν επάρματα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Οι κοινές μυρμηγκιές αναπτύσσονται συνήθως γύρω από τα νύχια, τα δάχτυλα και το πίσω μέρος της παλάμης, αλλά μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα γόνατα και στο πρόσωπο, σε περιπτώσεις που το δέρμα έχει τραυματιστεί. Από πλευράς συμπτωμάτων οι κοινές μυρμηγκιές δεν παρουσιάζουν τίποτα το ιδιαίτερο, εκτός από αυτές που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες θέσεις.

Ομαλές μυρμηγκίες
Οι ομαλές μυρμηγκίες είναι ασυμπτωματικές, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες βλάβες με λεία επιφάνεια και ανοιχτό καφέ ή γκριζοκίτρινο χρώμα. Ομαλές μυρμηγκίες εντοπίζονται συνήθως στο μέτωπο, στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο πηγούνι, στο λαιμό και στα πόδια, ενώ μπορεί χαρακτηριστικά να διατάσσονται σε μια γραμμή ως αποτέλεσμα εξάπλωσής τους λόγω ξυσίματος της περιοχής (μυρμηγκιές – φαινόμενο Koebner).

Θηλωματώδεις μυρμηγκίες
Οι θηλωματώδεις μυρμηγκίες εμφανίζονται συνήθως στους άνδρες, κατανέμονται στο πρόσωπο και στο λαιμό και συχνά συρρέουν. Συχνά οι μυρμηγκίες αυτές σχηματίζουν μικρές ομάδες στο γένι των ανδρών και στο τριχωτό της κεφαλής.
Δακτυλοειδείς Μυρμηγκίες
Οι μυρμηγκίες αυτές μοιάζουν με θηλώματα και εντοπίζονται κυρίως στα πλάγια του λαιμού, στις μασχάλες και τις μηρογεννητικές πτυχές. Ονομάζονται και μυρμηκιώδη θηλώματα και πολλαπλασιάζονται με την τριβή και τη χρήση αλυσίδων γύρω από το λαιμό.

Μυρμηγκίες-Ειδη αναλογα με την αντιμετωπιση
Μυρμηγκίες πελμάτων ή μυρμηκίες πελμάτων.
(Μυρμηγκίες στα πέλματα)
Οι μυρμηγκίες πελμάτων εμφανίζονται σαν μια σαφώς ορισμένη κυκλική βλάβη με τραχιά υπερκερατωσική επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος, ενώ αν αφαιρεθεί η παχιά επικάλυψή τους παρατηρούνται μαύρα στίγματα τα οποία είναι παθογνωμονικά για τη νόσο. Οι μυρμηγκίες πελμάτων συνήθως αναπτύσσονται στις θέσεις της μεγαλύτερης πίεσης του πέλματος. Στις γυναίκες οι μυρμηγκίες πελμάτων προτιμούν το πρόσθιο μέρος κάτω από τα δάχτυλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μυρμηγκίες πελμάτων μπορεί να συρρέουν δημιουργώντας πλάκες με την εμφάνιση «μωσαϊκού».
Οι μυρμηγκίες πελμάτων συνήθως είναι εξαιρετικά επώδυνες αν δεν αντιμετωπιστούν και προκαλούν δυσκολία και έντονο πόνο κατά τη βάδιση. Οι μυρμηγκίες πελμάτων λόγω της πίεσης από τη βάδιση συνήθως δεν αναπτύσσονται με την μορφή εξογκωμάτων αλλά με τη μορφή σκληρών οζιδίων. Πρέπει λοιπόν σε μυρμηγκία πέλματος να γίνεται διαφοροδιάγνωση από πιθανό κάλο ποδιού.

Μυρμηγκίες παλαμών
Είναι η συχνότερη εντόπιση των μυρμηγκιών. Οι μυρμηγκίες χεριών είναι πολύ συχνές. Μπορεί να εντοπίζονται στην παλάμη ή και στη ράχη των χεριών. Συχνά οι μυρμηγκίες χεριών εντοπίζονται γύρω από τα νύχια οπότε και ονομάζονται περιονύχιες μυρμηγκίες.
Οι μυρμηγκίες παλαμών αποτελούν συχνή εκδήλωση των παιδιών που με τα χέρια τους μπορούν να αγγίξουν μολυσμένα αντικείμενα, ενώ δεν έχουν ακόμη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να τα προφυλάξει. Μυρμηγκίες χεριών εμφανίζουν συχνά άτομα που λόγω της εργασίας τους έχουν συχνή επαφή με νερό, π.χ. νοικοκυρές, κομμωτές. Οι μυρμηγκίες δακτύλων που εμφανίζουν συχνά τα άτομα αυτά προκαλούν έντονα ενοχλήματα και πόνο που δυσχεραίνει την εργασία τους. Οι μυρμηγκίες δακτύλων μπορεί να εμφανίζονται είτε γύρω από τα νύχια, είτε στην παλαμιαία επιφάνεια. Συχνά μυρμηγκίες δακτύλων εντοπίζονται και ανάμεσα στα δάκτυλα με έντονο πόνο ή και αιμορραγία. Λόγω της παρατεταμένης διαβροχής της επιδερμίδας, αυτή γίνεται πιο ευάλωτη και αναπτύσσονται μυρμηγκίες παλαμών, καθώς και περιονύχιες μυρμηγκιές.

Μυρμηγκίες προσώπου
Το πρόσωπο αποτελεί συχνή εκδήλωση μυρμηγκιών. Μυρμηγκίες προσώπου εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά και είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικές. Οι μυρμηγκίες προσώπου είναι ομαλές και επίπεδες και συχνά πολλαπλασιάζονται λόγω του ξυσίματος.
Οι μυρμηγκίες προσώπου αποτελούν συχνά αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τον Δερματολόγο ώστε να κάνει σωστή διάγνωση και θεραπεία των μυρμηγκιών προσώπου και να τις διαχωρίσει από πιθανές υπερπλασίες και σπίλους.

Μυρμηγκίες γεννητικών οργάνων (κοινώς κονδυλώματα)
Οι μυρμηγκίες αυτές είναι ουσιαστικά τα γνωστά κονδυλώματα που μπορεί όμως να μην έχουν μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, αλλά με μετάδοση από μυρμηγκίες χεριών.

Μυρμηγκίες-Αίτια
Οι μυρμηγκίες είναι ιογενούς αιτιολογίας ογκίδια της επιδερμίδας. Ως γνωστόν οι HPV ιοί είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση των μυρμηγκιών.
Οι τύποι HPV2 και HPV4 είναι υπεύθυνοι για τις κοινές μυρμηγκίες. Άλλοι τύποι ιών είναι οι HPV1, HPV3, 26, 29 και 57.
Οι τύποι HPV16, HPV18 είναι υψηλού κινδύνου ιοί και σχετίζονται με δυσπλασίες και καρκίνο τραχήλου μήτρας. Το ίδιο και οι HPV 58, 33, 45, 31, 52, 35, 39, 59 που δεν σχετίζονται με μυρμηγκίες, αλλά με καρκίνο αιδοίου, κόλπου, καρκίνο πέους, πρωκτού και στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.
Για την εμφάνιση μυρμηγκιών πελμάτων έχουν ενοχοποιηθεί οι HPV1, 2, 3, 4, 27, 28, 58, ενώ ομαλές μυρμηγκίες προκαλούν συχνά οι HPV 3, 10, 38.
Μυρμηγκίες γεννητικών οργάνων (κονδυλώματα) προκαλούν οι HPV 6, 11, 42, 44.

Μυρμηγκίες-Συμπτωματα
Συνήθως οι μυρμηγκίες είναι ασυμπτωματικές, δεν εμφανίζουν δηλαδή συμπτώματα. Μερικές φορές όμως μπορεί να προκαλούν φαγούρα (κνησμό) που οδηγεί σε έντονο ξύσιμο και εξάπλωση αυτών.
Επώδυνες είναι συνήθως οι μυρμηγκίες παλαμών και οι μυρμηγκιές πελμάτων. Κατά την χειρωνακτική εργασία προκαλούν πόνο και έντονη δυσανεξία, το ίδιο και στην βάδιση αν πρόκειται για μυρμηγκίες πελμάτων. Κατά την πίεση των μυρμηγκιών παλαμών και πελμάτων, όπως συμβαίνει στην βάδιση μπορεί αυτές να αιμορραγήσουν. Έντονο πόνο εμφανίζουν και οι υπονύχιες μυρμηγκίες που είναι ουσιαστικά μυρμηγκίες που αναπτύσσονται κάτω από το νύχι οδηγώντας σε αποκόλληση αυτού και έντονη δυσανεξία στα χέρια ή στα πόδια.
Οι νηματοειδείς μυρμηγκίες που εντοπίζονται στον τράχηλο και στον κορμό μπορούν να τραυματιστούν, να αποκολληθούν, να αιμορραγήσουν και να μολυνθούν, προκαλώντας έντονο πόνο και φλεγμονή που επιβάλλει την άμεση θεραπεία αυτών. Η διάγνωση των μυρμηγκιών θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον δερματολόγο, καθώς και άλλες βλάβες όπως καρκίνοι του δέρματος μπορεί να μιμούνται σε εμφάνιση μια μυρμηγκία. Επομένως όταν μια μυρμηγκία μεγαλώνει γρήγορα, αιμορραγεί, αλλάζει χρώμα ή πολλαπλασιάζεται θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα στον ειδικό.

Μυρμηγκίες στα παιδια
Τα παιδιά προσβάλλονται πολύ συχνά από μυρμηγκίες. Η ανωριμότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος και η έλλειψη αντισωμάτων προς τους HPV συμβάλλει στην εύκολη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μυρμηγκιών στα παιδιά. Οι μυρμηγκίες στα παιδιά εμφανίζουν ιδιαιτερότητες τόσο στα συμπτώματα, όσο και στη θεραπεία. Οι μυρμηγκίες στα παιδιά εντοπίζονται συνήθως στα χέρια στα πόδια και στο πρόσωπο.
Οι μυρμηγκίες στα παιδιά έχουν την τάση να είναι πιο επίπεδες και μαλακές σε σχέση με τους ενήλικες λόγω της λεπτότερης επιδερμίδας τους. Οι μυρμηγκίες στα παιδιά μεταδίδονται εύκολα, καθώς δεν είναι εύκολο να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής, αγγίζουν τα πάντα με τα χέρια τους και συνηθίζουν να περπατάνε ξυπόλητα.
Η θεραπεία των μυρμηγκιών στα παιδιά γίνεται κυρίως με laser και κρυοθεραπεία, καθώς η χρήση οξέων και καυστικών ουσιών αντενδείκνυται στις μικρές ηλικίες. Συχνά εμφανίζονται υποτροπές και η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στα παιδιά μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο για την οριστική εξάλειψή τους.

Μυρμηγκίες – Διαγνωση
Η διάγνωση των μυρμηγκιών συνήθως δεν παρουσιάζει δυσκολία για τον Δερματολόγο και γίνεται κλινικά και επισκοπικά. Στις μυρμηγκίες των πελμάτων που συχνά συγχέονται με τους κάλους, ο Δερματολόγος μπορεί να ξύσει με ένα νυστέρι την επιφάνεια της μυρμηκίας οπότε παρατηρεί τα μαύρα στίγματα κάτω από τη σκληρή επιφάνεια που αντιπροσωπεύουν τα αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν τον υπερπλαστικό ιστό της μυρμηκίας και  επιβεβαιώνουν την διάγνωση της μυρμηγκίας. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί βιοψία για την οριστική διάγνωση της μυρμηγκίας, κυρίως όταν η εικόνα της μοιάζει με επιθηλιώματα ή καρκινώματα δέρματος σε ενήλικες. Η ιστολογική εικόνα της μυρμηγκίας είναι χαρακτηριστική, καθώς υπάρχει πάχυνση όλων των στιβάδων της επιδερμίδας και εμφάνιση κοιλοκυττάρων που είναι παθογνωμονικά.

Μυρμηγκίες-Προφυλαξη
Οι μυρμηγκίες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και η τήρηση κάποιων κανόνων είναι απαραίτητη για την πρόληψη.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο καθώς μυρμηγκίες μεταδίδονται ακόμη και με την απλή επαφή. Η επαφή με γυμνά πόδια γύρω από πισίνες, καθώς και στην άμμο πρέπει να αποφεύγεται γιατί ο ιός της μυρμηκίας μπορεί να ζει εκεί για αρκετά 24ωρα. Αποφυγή χρήσης πισίνας σε άτομα με μυρμηγκίες έως ότου θεραπευτούν είναι επιβεβλημένη για την πρόληψη μετάδοσής τους Η χρήση ατομικής πετσέτας αποτρέπει την μετάδοση των μυρμηγκιών. Η άμεση θεραπεία μυρμηγκιών όταν αυτές εμφανίζονται μας προφυλάσσει από την εξάπλωσή τους και τη μετάδοσή τους σε άλλους.

Μυρμηγκίες-Αντιμετωπιση
Στα Ιατρεια Πλαστικης και Δερματολογιας Elite Plastic Surgery αντιμετωπίζουμε καθημερινά παιδιά και ενήλικες με μυρμηγκίες. Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την μορφή τους, την εντόπισή τους και την ηλικία του ασθενούς.
Αντιμετώπιση μυρμηγκιών μπορεί να επιτευχθεί επίσης με κρυοθεραπεία, όπου χρησιμοποιείται υγρό άζωτο. Η διαθερμοπηξία ως μέθοδος αντιμετώπισης μυρμηγκιών δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης εκλογής, καθώς σχετίζεται με μεγαλύτερο τραύμα και ουλή.
Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών με καυστικές ουσίες και ρετινοειδή αντενδείκνυται στα παιδιά. Θα πρέπει κανείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και επιφυλακτικός σε μεθόδους αντιμετώπισης μυρμηγκιών που προσφέρονται από μη γιατρούς γιατί έχουν αμφίβολα αποτελέσματα και μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα.
Η αντιμετώπιση μυρμηκιών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον δερματολόγο.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά

     
    Cancel
    Call Now Button Μετάβαση στο περιεχόμενο