Συχνά Προβλήματα - Τοπικο παχος

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Το τοπικό πάχος οφείλεται στην ανώμαλη, υπερβολική συσσώρευση του λίπους σε διάφορες περιοχές του σώματος από τις οποίες είναι πολύ δύσκολη η απώλειά του, παρά τις όποιες προσπάθειες με δίαιτα και άσκηση. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται από το φύλο, την ηλικία, την άσκηση αλλά και τη γενετική προδιάθεση του κάθε ανθρώπου. Στις γυναίκες το μεγαλύτερο ποσοστό εναποτίθεται γύρω από τη λεκάνη, στους μηρούς και τους γλουτούς, ενώ στους άνδρες συνήθως τα «περιττά» κιλά μαζεύονται στην περιοχή της κοιλιάς.
Οι διαφορετικές αυτές περιοχές στα δύο φύλα οφείλονται στην επίδραση των ορμονών του φύλου. Στην περίπτωση των γυναικών για παράδειγμα, λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να τους προσφέρουν προστασία για το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στους άνδρες από την άλλη, η συσσώρευση λίπους γύρω από το στομάχι και την κοιλιά χαρακτηρίζεται ως κεντρική παχυσαρκία και μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία και να σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Κατηγορίες τοπικού πάχους
Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες τοπικού πάχους – σωματότυπου ανάλογα με τα σημεία στα οποία παρατηρείται αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού:
• Τύπος «μήλο», με τάση εναπόθεσης λίπους στην κοιλιά και το στομάχι. Ο κορμός είναι συνήθως στρογγυλός και ογκώδης, ενώ τα πόδια αδύνατα και οι γλουτοί επίπεδοι. Σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσλιπιδαιμίας, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
• Τύπος «αχλάδι», με τάση εναπόθεσης λίπους στην περιφέρεια, τους γλουτούς και τους μηρούς. Ο κορμός συνήθως είναι λεπτός. Αποτελεί το χαρακτηριστικό γυναικείο σωματότυπο, κυρίως μάλιστα των γυναικών της Μεσογείου. Η απώλεια λίπους από τις περιοχές αυτές αποτελεί δύσκολη υπόθεση και απαιτεί το συνδυασμό ειδικής διατροφής, άσκησης και μεθόδων τοπικής λιποδιάλυσης σε πιο επίμονες περιπτώσεις.
• Τύπος «κλεψύδρα», με τάση συσσώρευσης του ανεπιθύμητου λίπους σε στήθος και οπίσθια, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα τονισμένοι οι ώμοι και οι γοφοί ενώ η μέση συνήθως είναι ιδιαίτερα λεπτή.
• Τύπος «σωλήνας», όπου το σώμα είναι μονοκόμματο, χωρίς καμπύλες και δεν ξεχωρίζει καθόλου η μέση. Τα λεπτά πόδια και οπίσθια είναι επίσης χαρακτηριστικά αυτού του τύπου σώματος.

Διάγνωση τοπικού πάχους
Στη διάγνωση της ανώμαλης εναπόθεσης λίπους μπορεί να βοηθήσει ο υπέρηχος λίπους. Πρόκειται για μια ειδική εξέταση μέτρησης του λιπώδους ιστού σε χιλιοστά, χρησιμοποιώντας ήχους υψηλής συχνότητας και τους απόηχους αυτών καθώς ταξιδεύουν στο σώμα και διαπερνούν τους ιστούς και μεταφράζοντάς τους σε εικόνα. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που πρόκειται να γίνει παρέμβαση σε κάποιο σημείο του σώματος με θεραπείες λιποδιάλυσης προκειμένου να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα αυτών.

Αντιμετώπιση τοπικού πάχους
Μεσοθεραπεία λιπόλυσης. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία, όπου συντελείται έγχυση ειδικών ουσιών στον υποδόριο ιστό που δρουν λιποδιαλυτικά (καφεΐνη, L-καρνιτίνη, φωσφατιδυλοχολίνη κ.α.). Εφαρμόζεται με επιτυχία σε περιοχές όπως οι γλουτοί και τα “ψωμάκια”, η κοιλιά και τα πλαϊνά, το εσωτερικό των μηρών και η περιοχή πάνω από το γόνατο.
Κρυολιπόλυση. Πρόκειται για μια μέθοδο πρόκλησης απόπτωσης των λιποκυττάρων μέσω της δημιουργίας μη ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσής τους και πιο συγκεκριμένα μέσω της δημιουργίας συνθηκών ψύχους στις περιοχές που «πάσχουν». Τα λιποκύτταρα που αποπίπτουν παροχετεύονται στη συνέχεια μέσω της λεμφικής οδού και αποβάλλονται από το σώμα.
Κοιλιοπλαστική. Πρόκειται για χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης του τοπικού πάχους και της χαλάρωσης στην περιοχή της κοιλιάς. Εφαρμόζεται ευρέως σε γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη ενώ είναι πολύ συχνή αισθητική επέμβαση και στους άνδρες με κοιλιακή παχυσαρκία.
Βραχιονοπλαστική. Πρόκειται για χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης του περιττού λίπους από την περιοχή των βραχιόνων. Ενδείκνυται όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συσσώρευσης λίπους στις περιοχές αυτές σε συνδυασμό με έντονη χαλάρωση, που δε λύνεται με κατάλληλη διατροφή και εκγύμναση της περιοχής.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες

Σύνταγμα τηλέφώνο: 211 41 15 398, κινητό 6932319439 & Γλυφάδα τηλέφωνο: 210-8940550, κινητο 6981176411
& facebook: elite plastic surgery Dr George Samouris

Κλινική

Θεραπεία που σας ενδιαφέρει...

Συμφωνώ το email μου να χρησιμοποιηθεί για την απάντηση και να αποθηκευτεί για μελλοντική επικοινωνία